Biasiswa Yayasan Hong Leong 2018

Dapatkan notifikasi/pemberitahuan pantas info Biasiswa dengan sertai channel Telegram rasmi kami di https://t.me/biasiswa - Admin.

Biasiswa Yayasan Hong Leong 2018 – Tawaran Anugerah Program Biasiswa Yayasan Hong Leong tahun 2018 kini dibuka untuk permohonan. Jadilah yang terawal memohon Biasiswa Yayasan Hong Leong hari ini juga.

Biasiswa Yayasan Hong Leong

Biasiswa sarjana muda ini bertujuan untuk memberi manfaat kepada pelajar Malaysia dari keluarga berpendapatan rendah, Yayasan percaya bahawa pemberian biasiswa adalah mengenai memberi peluang – memberi kesempatan kepada pelajar untuk memiliki pendidikan tinggi yang diperlukan untuk mereka dan menjadi pemimpin dan ketua pada generasi yang akan datang dalam bidang industri.


Untuk memastikan kejayaan dalam persekitaran sosial dan ekonomi semasa di mana segulung ijazah tidak selalunya selaraas dengan pekerjaan atau keupayaan untuk menjadi usahawan, kami juga telah menetapkan perkara berikut untuk program biasiswa kami:

  • Program Pengayaan yang memberikan kemahiran hidup tambahan kepada pemegang biasiswa kami. Program-program ini bertujuan untuk memupuk motivasi, keyakinan, kepercayaan diri dan nilai-nilai Kumpulan kami untuk memastikan bahawa para pemegang biasiswa Hong Leong kami adalah lebih kompetitif di dunia kerjaya;
  • Program Latihan Berstruktur dengan syarikat Kumpulan. Latihan praktik dianggap kritikal oleh institusi pendidikan dan calon majikan dalam memastikan pelajar lulus ke dalam tenaga kerja dengan pengetahuan yang mencukupi dan pengalaman yang relevan; dan
    Kelab Penerima Biaiswa yang bertujuan menyediakan para sarjana dengan sokongan berterusan sepanjang (dan selepas) pengajian mereka. Pelbagai aktiviti dirancang untuk memastikan penglibatan berterusan dengan para penerima.

KURSUS & BIDANG

Kursus/bidang pengajian yang ditawarkan di bawah biasiswa ini ialah:

Biasiswa Yayasan Hong Leong ini dianugerahkan untuk SEMUA kursus atau bidang pengajian selagi ia merupakan Pengajian Siswazah sepenuh masa (Kursus Ijazah Pertama) atau Diploma Kursus di universiti dan kolej awam dan swasta yang diiktiraf di Malaysia. Mereka yang mengikuti kursus STPM, Tahap A, Matrikulasi, Yayasan, Pra-U, dan bersamaan tidak layak memohon.


KEPERLUAN AKADEMIK

SPM: Minimum 8A
UEC: Minimum 6A
STPM / Matrikulasi / A-Level / Asasi / Diploma / Ijazah: PNGK Minimum 3.5

SYARAT-SYARAT

Biasiswa ini terbuka kepada warganegara Malaysia yang berumur antara 17 – 25 tahun, yang dengan sendirinya melakukan program Diploma atau Ijazah di mana-mana kolej dan universiti tempatan yang diiktiraf juga boleh dipohon.

Biasiswa ini hanya untuk kursus sepenuh masa yang dijalankan di Malaysia sahaja.

JUMLAH PEMBIAYAAN

  • Ijazah Sarjana Muda (degree) di Universiti Awam – RM8,500 / = p.a.
  • Diploma / Diploma Lanjutan di Universiti Awam – RM 6,000 / = p.a.
  • Ijazah Sarjana Muda (degree) universiti swasta tempatan – sehingga RM 24,000 / = p.a. (“3 + 0” program sepenuh masa dalam kampus)
  • Kursus Perubatan / Pergigian di Universiti Swasta tempatan – sehingga RM 32,000 / = p.a

KAEDAH PERMOHONAN

Permohonan adalah secara atas talian, layari laman tawaran biasiswa di http://www.hongleongfoundation.org/undergraduate/

Hanya calon yang disenarai pendek akan diberitahu (biasanya melalui e-mel dan telefon) untuk temuduga. Jika anda tidak mendengar berita dari Yayasan selepas akhir bulan Julai 2016, anda mungkin menganggap permohonan anda tidak berjaya.

HUBUNGI

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai biasiswa, sila hubungi penyedia pembiayaan melalui emel: [email protected]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *