10 Universiti Global Terbaik di Eropah

Dapatkan notifikasi/pemberitahuan pantas info Biasiswa dengan sertai channel Telegram rasmi kami di https://t.me/biasiswa - Admin.

10 Universiti Global Terbaik di Eropah – Senarai 10 Universiti Global Terbaik di Eropah.

universiti terbaik di eropah

Beribu-ribu pelajar antarabangsa belajar di Eropah setiap tahun untuk mencari pengalaman baru atau pendidikan yang lebih baik. Melalui artikel ini kami kongsikan 10 Universiti Global Terbaik di Eropah, disenaraikan oleh USNews.com berdasarkan reputasi akademik dan prestasi penyelidikan setiap universiti.

10. Universiti Amsterdam

Universiti Amsterdam ditubuhan pada tahun 1632 sebagai Athenaeum Illustre. Sekitar 400 tahun kemudian, dianggarkan lebih daripada 34,000 pelajar dan pelbagai program di peringkat lepasan dan sarjana di institusi ini. Sesetengah program, terutamanya di peringkat siswazah, diajar dalam bahasa Inggeris.

8 (seri). King’s College London

Ditubuhkan oleh King George IV dan Duke of Wellington pada tahun 1829, King’s College London telah menghasilkan ramai alumni yang terkenal. Graduan King’s College London termasuk penyair John Keats, perintis perubatan Florence Nightingale dan Bishop Desmond Tutu, seorang aktivis anti-apartheid Afrika Selatan yang memenangi Hadiah Nobel Keamanan pada tahun 1984.

8 (seri). Sorbonne Universite

Nama Sorbonne Universite telah dianugerahkan pada tahun 2018 selepas penggabungan Paris-Sorbonne dan Pierre & Marie Curie University. Universiti ini memuatkan seramai 55,600 pelajar, termasuk kira-kira 10,200 pelajar antarabangsa.

7. Universiti Copenhagen

Universiti Copenhagen menjejaki susur galurnya hingga 1479, menurut laman web institusi itu. Dalam tahun kebelakangan ini, lebih daripada 38,000 pelajar telah mendaftar di universiti ini, yang menawarkan lebih daripada 200 pusat penyelidikan dan lebih banyak program pengajian.

6. Universiti Edinburgh

Universiti Edinburgh, yang terletak di ibukota Scotland, mempunyai tiga kolej yang mengandungi 21 sekolah, menurut laman web universiti itu. Ahli fakulti universiti telah memenangi Hadiah Nobel dalam pelbagai kategori. Termasuk di antara pemenang Hadiah Nobel yang berkaitan dengan universiti tersebut ialah Winston Churchill, yang pernah menjawat jawatan sebagai ketua institusi.

5. Institut Teknologi Persekutuan Zurich

Institut Teknologi Persekutuan Switzerland Zurich, yang juga dikenali sebagai ETH Zurich, didirikan pada tahun 1855. Dalam tahun kebelakangan ini, menurut data di laman web rasminya, ETH Zurich mendaftar lebih daripada 21,000 pelajar. Albert Einstein pernah mengajar fizik di universiti, menurut laman webnya, dan merupakan salah satu daripada lebih daripada 30 pemenang Hadiah Nobel.

4. Kolej Universiti London

Berpusat di ibu negara Britain, University College London juga mempunyai kerjasama di Qatar. UCL dibuka pada tahun 1826 dan pada tahun 1878 menjadi yang pertama di England untuk “mengakui pelajar wanita sama rata dengan lelaki,” menurut laman web UCL. UCL kini mendakwa lebih daripada 42,000 pelajar yang mewakili lebih 150 negara, menurut laman webnya.

3. Imperial College London

Imperial College London, yang ditubuhkan pada tahun 1907, memberi tumpuan kepada bidang sains, kejuruteraan, perubatan dan kajian perniagaan. Universiti ini mempunyai hubungan dengan 14 pemenang Nobel, menurut laman webnya, dan menyenaraikan kemasukan seramai 17,000 pelajar dengan pelajar dari 125 negara yang diwakili di kampus.

2. Universiti Cambridge

Sejarah Universiti Cambridge dapat ditulusuri hingga ke tahun 1209. Cambridge merayakan ulang tahunnya yang ke-800 pada tahun 2009. Menurut laman webnya, universiti itu mempunyai 22,690 pelajar, dengan 3,690 daripada mereka berasal dari Kesatuan Eropah dan 5,800 lagi berasal dari luar negeri .

1. Universiti Oxford

Universiti Oxford di United Kingdom, yang diasaskan seawal tahun 1096, adalah universiti berbahasa Inggeris tertua di dunia, menurut laman webnya. Pada masa itu, universiti ini telah menghasilkan 28 perdana menteri British, 55 pemenang Hadiah Nobel dan 120 alumni yang telah merangkul pingat Olimpik. Oxford juga menjadi institusi pilihan kepada Bill Clinton pada usia mudanya, yang pernah belajar di sana di bawah biasiswa Rhodes kira-kira dua dekad sebelum pemilihannya sebagai Presiden A.S..

Secara ringkasnya universiti terkemuka di Eropah kami senaraikan seperti di bawah:

1. Universiti Oxford

2. Universiti Cambridge

3. Imperial College London

4. University College London

5. Institut Teknologi Persekutuan Zurich

6. Universiti Edinburgh

7. Universiti Copenhagen

8 (seri). King’s College London

8 (seri). Sorbonne Universite

10. Universiti Amsterdam

Sumber: YAHOO! FINANCE


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *