Biasiswa Kerajaan Jepun (Monbukagakusho : MEXT) Young Leaders’ Programme (YLP) 2020

Dapatkan notifikasi/pemberitahuan pantas info Biasiswa dengan sertai channel Telegram rasmi kami di https://t.me/biasiswa - Admin.

Tawaran Biasiswa Kerajaan Jepun (Monbukagakusho : MEXT) Young Leaders’ Programme (YLP) Tahun 2020. – Permohonan Program Biasiswa Pemimpin Muda (YLP) Jepun tahun 2020 kini dibuka kepada warga Malaysia.

biasiswa jepun

Program Pemimpin Muda (Young Leaders’ Programm – YLP) adalah program biasiswa akademik yang dibiayai oleh Kementerian Pendidikan, Kebudayaan, Sukan, Sains dan Teknologi (MEXT) dari Jepun. Ia bertujuan untuk menyediakan profesional muda dari negara-negara yang berbeza untuk peranan kepimpinan masa depan dalam bidang masing-masing dengan membolehkan mereka meneruskan pengajian peringkat sarjana di universiti pilihan Jepun.


Objektif Program Pemimpin Muda (YLP) adalah untuk:

1. Membina pemimpin kebangsaan masa depan di negara-negara Asia dan rantau lain
2. Buat rangkaian manusia yang komprehensif di kalangan pemimpin negara
3. Mewujudkan hubungan mesra antara negara-negara yang terlibat, termasuk Jepun
4. Meningkatkan kualiti perancangan dasar di negara peserta

Sukacita dimaklumkan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mempelawa pegawai-pegawai Kumpulan Pengurusan dan Profesional (P&P) yang berminat untuk memohon kemudahan Japanese Government (Monbukagakusho: MEXT) Young Leaders’ Programme (YLP) Scholarships for 2020 bagi pengajian peringkat Sarjana secara sepenuh masa.

BIDANG TAJAAN

Kursus ditawarkan ialah Sarjana Pentadbiran Perniagaan di Universiti Hitotsubashi, Sarjana Undang-Undang di Universiti Kyushu, Sarjana Pentadbiran Kesihatan di Universiti Nagoya dan dua kursus di Institut Siswazah bagi Dasar Luar (GRIPS)

Pemohon biasiswa YLP boleh memilih dalam mana-mana bidang pengajian yang berikut: (1) Undang-undang, (2) Sekolah Kerajaan – Pentadbiran Awam, dan (3) Tadbir Urus Tempatan. Tempoh satu tahun program ini ditetapkan untuk dimulakan pada tahun 2020 dan kelas akan dijalankan terutamanya dalam Bahasa Inggeris.


KAEDAH PERMOHONAN

Semua permohonan YLP diproses melalui pihak autoriti yang mengesyorkan secara spesifik untuk setiap kursus. Untuk borang permohonan, garis panduan, dan pertanyaan lain mengenai YLP, sila rujuk pautan di bawah:

SCHOOL OF GOVERNMENT
LAW
SCHOOL OF LOCAL GOVERNANCE
Link Permohonan Atas Talian

Permohonan hendaklah dikemukakan dalam 4 salinan dokumen yang lengkap (1 salinan asal dan 3 salinan fotostat) ke pihak JPA di alamat berikut:

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam
Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia
Bahagian Pembangunan Modal Insan
Aras 3, Blok C2, Kompleks C
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62510 PUTRAJAYA
(u.p: Unit Pengurusan Penawaran Dalam Perkhidmatan)

TARIKH TUTUP PERMOHONAN

Tarikh tutup permohonan secara atas talian ialah pada 18 September 2019

HUBUNGI

Sebarang pertanyaan dan kemusykilan dalam urusan ini, sila hubungi:

Unit Pengurusan Penawaran Dalam Perkhidmatan
Telefon: 03-8885 3546
Emel: [email protected]

Perkhidmatan Maklumat Jepun Kedutaan Jepun di talian 03-2177 2600 sambungan 146, atau layari http://www.my.emb-japan.go.jp/itpr_en/youngleaders.html.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *