Biasiswa Rhodes Malaysia 2018

Dapatkan notifikasi/pemberitahuan pantas info Biasiswa dengan sertai channel Telegram rasmi kami di https://t.me/biasiswa - Admin.

Biasiswa Rhodes Malaysia 2018 – Tawaran Biasiswa Rhodes untuk rakyat Malaysia sesi 2018 kini dibuka untuk permohonan.

Biasiswa Rhodes Malaysia

The Rhodes Scholarship (Program Biasiswa Rhodes) adalah yang tertua (ditubuhkan 1903), dan salah satu program biasiswa antarabangsa yang paling berprestij di dunia. Ditadbir oleh Rhodes Trust di Oxford, program ini menawarkan lebih daripada 100 Biasiswa yang dibiayai sepenuhnya setiap tahun untuk belajar pascasiswazah di University of Oxford di UK – salah satu universiti terkemuka di dunia. Jawatankuasa Pemilihan untuk Biasiswa mencari pemimpin muda dan watak yang cemerlang yang termotivasi untuk melibatkan diri dengan cabaran-cabaran global, komited untuk berkhidmat kepada orang lain dan memperlihatkan janji untuk menjadi pemimpin yang berpusatkan nilai, berprinsip untuk masa depan dunia. Jawatankuasa Pemilihan sedang mencari calon yang berikut:

• kecemerlangan akademik (cth. Kepujian Kelas Pertama atau GPA minimum 3.7 daripada 4.0, atau bersamaan). Butiran lanjut tentang keperluan akademik boleh didapati di bawah ‘Kriteria Kelayakan’ di bawah
• tenaga untuk menggunakan bakat anda sepenuhnya (seperti yang ditunjukkan oleh penguasaan dalam bidang seperti sukan, muzik, perdebatan, tarian, teater, dan kegiatan seni, terutamanya apabila kerja berpasukan terlibat)
• kebenaran, keberanian, pengabdian kepada tugas, simpati dan perlindungan terhadap lemah, ramah, tidak mementingkan diri dan persekutuan
• kuasa moral watak dan naluri untuk memimpin, dan mengambil minat terhadap sesama manusia.


KRITERIA KELAYAKAN

 • Kewarganegaraan: Anda mestilah warganegara Malaysia. Calon yang mempunyai dua kerakyatan mungkin tidak terpakai pada lebih daripada satu wilayah pemilih di Rhodes.
 • Pendidikan / tempat tinggal: Anda mestilah bermastautin di Malaysia dan telah bersekolah di Malaysia selama sekurang-kurangnya lima tahun terakhir.
 • Umur: Anda mesti mencapai ke-19 dan tidak melepasi ulang tahun ke-25 anda pada 01 Oktober 2019, yang bermaksud anda mesti dilahirkan selepas 30 September 1994 dan pada atau sebelum 1 Oktober 2000.
  NOTA: Bagi pelajar yang menamatkan ijazah sarjana muda mereka pada usia 24 tahun (mis., Kerana kursus pengajian yang lebih panjang seperti ubat-ubatan), had umur akan dilanjutkan oleh tahun tambahan. Ini bermakna pemohon tidak boleh lepasi hari lahirnya pada 01 Oktober 2019.
 • Pencapaian akademik: Anda mesti menyelesaikan (atau akan selesai pada bulan Jun tahun 2019) ijazah sarjana muda dari kolej atau universiti (biasanya ijazah Sarjana Muda) dengan piawai Kelas Pertama atau Kelas Kedua (iaitu GPA 3.7 atau lebih tinggi). Dalam hal ini, sila ambil perhatian dengan teliti keperluan untuk kursus pilihan anda di Oxford.
 • Bahasa Inggeris: Calon mestilah mempunyai taraf bahasa Inggeris yang cukup tinggi untuk memenuhi keperluan bahasa Inggeris (di peringkat tinggi yang disenaraikan) dari University of Oxford: https://www.ox.ac.uk/admissions/graduate/applying-to-oxford/application-guide

KURSUS YANG DIPILIH

Mana-mana kursus yang ditawarkan oleh Oxford


KAEDAH PERMOHONAN

 • Calon boleh memohon secara online dari 1 Jun 2018 di http://www.rhodeshouse.ox.ac.uk melalui tab biasiswa / Malaysia
 • Anda perlu mengemukakan permohonan anda secara dalam talian, dengan semua dokumen sokongan, sebelum 23:59, Jumaat, 31 Ogos 2018.
 • Sebagai persediaan untuk membuat permohonan mereka, semua calon harus membaca dengan teliti maklumat am untuk calon di laman web Rhodes, Kondisi Tempoh untuk Biasiswa Rhodes, maklumat dalam dokumen ini dan laman kemasukan siswazah dari University of Oxford: www.ox.ac.uk/admissions/graduate
 • Calon yang disenarai pendek akan dijemput untuk temuduga pada hari Sabtu pada akhir bulan Oktober / awal November.
 • Tiada calon yang akan dipilih tanpa temuduga. Anda mesti hadir untuk menghadiri temuduga, secara peribadi, kerana tiada penginapan boleh dibuat pada tarikh dan masa temuduga.
 • Calon yang tidak menerima komunikasi selanjutnya mengikut tarikh di atas hendaklah mengandaikan bahawa permohonan mereka tidak berjaya.
 • Dokumen yang perlu dimasukkan.

  Anda mesti mengemukakan borang permohonan lengkap dengan dokumen dan maklumat terperinci di bawah. Semua dokumen hendaklah dikemukakan dalam terjemahan Bahasa Inggeris, atau Inggeris yang disediakan. Sila ambil perhatian bahawa, jika anda dijemput untuk temuduga, anda akan diminta untuk membawa semua dokumen asal bersama anda:

  • Sijil kelahiran anda mengesahkan bahawa anda memenuhi kriteria umur;
  • Salinan pasport yang sah (dengan terjemahan, jika perlu), mengesahkan bahawa anda memenuhi kriteria kewarganegaraan.
  • Transkrip rasmi dari universiti di mana anda sedang belajar, atau telah belajar, menunjukkan gred yang dicapai.
  • Bukti bahawa anda telah bermastautin, dan telah bersekolah di Malaysia selama lima tahun terakhir, contohnya rekod sekolah.
  • Satu visi penuh kurikulum yang mengandungi butiran mengenai hadiah, biasiswa, jawatan kepimpinan, penglibatan pelajar, sukarela, komuniti atau aktiviti politik dan apa-apa pencapaian budaya, muzik atau sukan. Ini tidak boleh melebihi dua halaman A4 (12pt).
  • Bukti Kemahiran Bahasa Inggeris (lihat 2e di atas), iaitu laporan skor peperiksaan awam yang telah anda ambil (misalnya TOEFL / IELTS) dengan Nota Penerangan Sistem Penggredan, iaitu salinan kedua-dua belah laporan skor.
   Sebagai alternatif, jika anda belajar di universiti bahasa Inggeris, anda boleh memohon pengecualian dari keperluan ujian bahasa ini. Dalam surat anda untuk permintaan pengecualian, anda mesti menunjukkan bahawa pada masa pengajian anda di Oxford bermula, anda akan menyelesaikan kursus sepenuh masa sekurang-kurangnya sembilan bulan, yang dijalankan di sebuah institusi yang diiktiraf di mana medium pengajaran dan penilaian sepanjang kursus sepenuhnya dalam bahasa Inggeris – sila gunakan panduan di laman web Universiti Oxford.
  • Gambar warna kepala dan bahu (format jpg). Sila ambil perhatian bahawa foto anda tidak akan tersedia untuk jawatankuasa pemilihan sehingga selepas keputusan membuat keputusan pendek telah dibuat.
  • Pernyataan peribadi yang ditandatangani tidak lebih daripada 1,000 perkataan yang:
   • Menunjukkan kepentingan dan aktiviti umum anda dan apa yang anda bercadang untuk lakukan dengan kehidupan anda sebaik sahaja anda telah menyelesaikan pengajian anda;
   • Membincangkan matlamat dan keutamaan anda dan sumbangan yang telah anda buat dan ingin dibuat ke negara asal dan rantau anda;
   • Menunjukkan kursus pengajian dan ijazah yang anda mahu ikuti di Oxford.

  Anda boleh mendapatkan panduan lanjut mengenai pernyataan peribadi pada halaman ‘Completing Your Application‘.

  Adalah sangat penting bagi anda untuk mempertimbangkan apa kursus dan ijazah yang anda ingin ikuti di Oxford sebelum anda menghantar permohonan anda. Adalah satu idea yang baik untuk membincangkan kursus pengajian yang dicadangkan dengan profesor atau pensyarah anda di bidang itu, dan jika mungkin, dengan seseorang yang mempunyai pengetahuan tentang universiti United Kingdom.

  Sumber maklumat tambahan boleh didapati secara dalam talian di www.ox.ac.uk/admissions, serta di laman web fakulti / jabatan individu.


  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *