Sambung Belajar PhD di Jerman

Dapatkan notifikasi/pemberitahuan pantas info Biasiswa dengan sertai channel Telegram rasmi kami di https://t.me/biasiswa - Admin.

Sambung Belajar PhD di Jerman – Anda berhajat nak sambung pengajian ke peringkat PhD di Jerman?

sambung belajar phd di jerman

Jerman adalah salah satu destinasi paling popular untuk belajar di luar negara, dengan sekitar 4,000 graduan antarabangsa menamatkan kedoktoran mereka di sana setiap tahun. Teruskan bacaan untuk mengetahui cara memohon PhD di Jerman.


Mengapa belajar PhD di Jerman?

Tidak sukar untuk melihat mengapa Jerman terkenal sebagai destinasi pengajian. Ia mempunyai reputasi tersendiri di peringkat global sebagai peneraju dunia dalam inovasi dan penyelidikan teknologi, mempunyai ekonomi yang teguh dan kualiti hidup yang menarik, dan tradisi yang cukup dikenali dalam bidang seperti kejuruteraan dan pembuatan.

Banyak universiti di Jerman memiliki reputasi antarabangsa yang hebat, dengan 43 kedudukan yang diketengahkan di kalangan 800 teratas di dunia dalam QS World University Rankings® 2015/16. Antaranya, universiti penyelidikan berprestij Technische Universität München menduduki tempat pertama di Jerman dan ke-60 di dunia, diikuti oleh Ruprecht-Karls-Universitaet Heidelberg di tempat ke-66.

Selain menawarkan taraf hidup yang tinggi, Jerman mengalu-alukan pelajar antarabangsa dengan kos pengajian yang rendah dan peluang pendanaan yang baik. PhD di Jerman biasanya tidak mengenakan yuran pengajian (lihat di bawah), dan lebih daripada seperempat calon kedoktoran di Jerman menerima pembiayaan awam.

Apakah jenis PhD yang ditawarkan di Jerman?

Kedoktoran Individu

Ini adalah pilihan tradisi dan sentiasa menjadi yang paling popular. Dalam PhD jenis ini, anda akan menghasilkan tesis atau disertasi anda di bawah pengawasan profesor, tetapi anda akan bekerja secara bebas. Tempoh PhD ini bervariasi, biasanya berlangsung selama tiga hingga lima tahun. Pilihan ini menawarkan banyak kelonggaran, tetapi juga memerlukan inisiatif dan tanggungjawab peribadi yang tinggi. Anda tidak terhad untuk memperoleh PhD anda dengan menjalankan kerja penyelidikan di universiti; anda juga boleh menyiapkan projek di sebuah organisasi penyelidikan bukan universiti atau di sebuah syarikat Jerman dalam sektor perindustrian.

Program PhD Berstruktur

Anda juga boleh memilih apa yang dikenali sebagai program PhD berstruktur. Ini melibatkan sekumpulan pelajar kedoktoran yang dipandu oleh sekumpulan penyelia. Terdapat lebih daripada 700 program seperti ini yang terdapat di Jerman, selalunya dengan susunan antarabangsa, dengan bahasa Inggeris sebagai bahasa pasukan. Program-program ini berbeza daripada program kedoktoran individu kerana cadangan penyelidikan pelajar harus sesuai dengan program PhD yang sedia ada, manakala doktor individu boleh lebih bebas berstruktur untuk memenuhi projek penyelidikan individu.


Universiti di Jerman yang manakah menawarkan PhD?

Banyak universiti di Jerman menawarkan PhD. Perkhidmatan Akademik Pertukaran Jerman (DAAD) menawarkan pangkalan data yang boleh anda gunakan untuk mencari program PhD yang tepat untuk anda.

Berapa kos untuk belajar PhD di Jerman?

Berita baik! Walaupun kursus-kursus sarjana di Jerman tidak bebas melainkan anda telah belajar ijazah sarjana muda di negara ini, pada peringkat PhD, pembiayaan pendidikan adalah percuma di semua universiti di Jerman – untuk enam semester pertama sekurang-kurangnya. Seperti di semua peringkat pengajian di Jerman, pelajar PhD juga dikehendaki membuat sumbangan semester antara €150 (~USD$170) dan €200 (USD$230) untuk menampung pentadbiran dan kos lain.

Ini bermakna perbelanjaan utama anda akan menjadi kos keseluruhan sara hidup di Jerman. Jika anda perlu memohon visa pelajar, anda akan diminta untuk membuktikan bahawa anda mempunyai kemasukan minimum $8,000 (USD 8,990) setahun. Walau bagaimanapun, menurut statistik yang diterbitkan oleh German Studentenwerk, angka ini mungkin tidak mencukupi, kerana purata pelajar di Jerman memerlukan €820 (USD 921) sebulan untuk membiayai perbelanjaan sara hidup, termasuk sewa, makanan, pakaian, pengangkutan, bahan kerja, rekreasi dan kos lain.

Adakah pembiayaan ada disediakan?

Kebanyakan pelajar kedoktoran bekerja di projek penyelidikan berbayar atau menerima biasiswa. Sekiranya anda ingin memohon biasiswa untuk membantu perbelanjaan anda, anda mungkin dapat mencarinya melalui laman web rasmi universiti yang anda ingin belajar. Anda juga boleh merujuk senarai biasiswa untuk belajar di Jerman yang telah kami kongsikan, termasuk peluang pendanaan PhD.

Anda juga boleh mempertimbangkan untuk mengambil kerja sambilan untuk menambah pembiayaan anda, sama ada di dalam universiti atau di luar – tetapi waspada tentang sebarang kemungkinan sekatan. Jika anda adalah pelajar sepenuh masa EU atau EEA (tidak termasuk pelajar dari Bulgaria dan Romania), tidak ada sekatan di mana atau bila anda boleh bekerja. Jika anda seorang pelajar sepenuh masa dari luar EU (atau dari Romania dan Bulgaria), anda akan terhad kepada bekerja sehingga 190 hari penuh atau 240 setengah hari setahun sebelum anda dimestikan memohon permit kerja. Setelah memperoleh pekerjaan berbayar di Jerman, anda perlu menghubungi pejabat pekerjaan Jerman untuk mengetahui syarat undang-undang.

Apakah keperluan kemasukan?

Keperluan kemasukan adalah berbeza di antara universiti dan program-program PhD, tetapi pada umumnya anda perlu mempunyai ijazah pendidikan tinggi yang lebih baik yang bersamaan dengan ijazah sarjana Jerman. Sebagai alternatif, pemohon antarabangsa yang sangat berkelayakan dengan ijazah sarjana muda boleh diterima sebagai pelajar kedoktoran melalui program pantas, yang akan melibatkan mengambil peperiksaan masuk dan mungkin menghadiri temuduga.

Sekiranya anda belajar PhD dalam bahasa Inggeris dan ini bukan bahasa pertama anda, anda perlu membuktikan penguasaan Bahasa Inggeris anda dengan ujian bahasa Inggeris seperti IELTS atau TOEFL. Jika anda belajar atau menyerahkan PhD anda dalam bahasa Jerman, anda mungkin perlu membuktikan kecekapan anda dalam bahasa dengan ujian seperti DSH atau TestDaF.

Bagaimanakah cara untuk saya memohon mendapatkan PhD di Jerman?

Di Jerman tidak ada proses pengambilan pusat atau pejabat pemilihan untuk pelajar kedoktoran. Oleh itu, anda perlu mencari profesor yang sesuai untuk menjadi penyelia anda. Anda mungkin dapat mencari penyelia melalui maklumat hubungan dari universiti anda sendiri, atau dengan mencari institut dan pusat penyelidikan atau pasukan yang berkaitan dengan bidang yang anda minati. Platform carian dalam talian berikut mungkin membantu anda mencari penyelia yang sesuai:

DAAD
PhD Jerman
Hochschulkompass.de
academics.de

Sebaik sahaja anda telah menemui penyelia, jabatan bertanggungjawab atau jawatankuasa kedoktoran mesti mengesahkan kelayakan anda sebagai calon kedoktoran. Ini biasanya melibatkan melengkapkan permohonan yang merangkumi pernyataan dari penyelia kedoktoran anda, salinan sijil yang disahkan dan ijazah universiti yang membolehkan anda mengambil bahagian dalam kajian kedoktoran. Permohonan anda juga mungkin termasuk hasil ujian Bahasa Inggeris atau bahasa Jerman, jika berkenaan. Pejabat Pelajar universiti yang anda pilih akan mengkaji dokumen-dokumen ini dan memberikan kebenaran untuk anda memulakan pengajian kedoktoran.

Langkah seterusnya ialah mendaftar di universiti. Untuk layak mendaftar, universiti mesti terlebih dahulu menerima permohonan anda untuk kemasukan ke pengajian kedoktoran. Walau bagaimanapun, tidak semua jabatan memerlukan pemohon kedoktoran untuk mendaftar secara rasmi. Anda boleh menemui semua syarat keperluan yang berkaitan dengan pendaftaran di laman web rasmi universiti.

Anda juga mesti memastikan ijazah pascasiswazah anda diiktiraf, mendapatkan permit kediaman dan / atau visa pelajar, dan pastikan anda mempunyai kewangan yang mencukupi untuk penginapan anda.

Adakah saya memerlukan visa pelajar?

Ini bergantung kepada negara asal anda. Sebagai rakyat Malaysia, anda akan memerlukan visa pelajar untuk menyambung pengajian di Jerman. Anda perlu membuat permohonan ini melalui kedutaan atau konsulat Jerman tempatan di ibu negara. Bayaran khas bagi visa ialah € 60 (~ USD 65) iaitu sekitar RM259.

Adakah saya perlu bercakap bahasa Jerman?

Tidak. Walaupun dapat berbahasa Jerman berguna di negara anda sendiri, namun di Jerman jika anda sedang mempelajari doktor individu, tesis kedoktoran sering ditulis dalam bahasa Inggeris, sementara program PhD yang berstruktur sering membolehkan pelajar melengkapkan kedoktorannya dalam Bahasa Inggeris.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *