Biasiswa SEAMOE SEARCA’s Graduate Study Program

Dapatkan notifikasi/pemberitahuan pantas info Biasiswa dengan sertai channel Telegram rasmi kami di https://t.me/biasiswa - Admin.

Biasiswa SEAMOE SEARCA’s Graduate Study Program 2018 – Tawaran Biasiswa SEAMOE SEARCA’s Graduate Study Program sesi 2018 kini dibuka untuk permohonan.

biasiswa

Program Pengajian Siswazah SEARCA telah dimulakan pada Tahun 1968/1969. Lebih empat dekad, skop Program Pengajian Siswazah telah diperluaskan merangkumi pembangunan institusi, rangkaian, dan perkhidmatan untuk meningkatkan pendidikan siswazah di rantau ini. SEARCA juga telah menyediakan perkhidmatan untuk pentadbiran dana biasiswa di bawah penajaan institusi selain SEAMEO.

Selama lebih dari empat dekad SEARCA telah menganugerahkan lebih daripada 1,500 biasiswa kepada negara-negara anggota tetap SEAMEO iaitu: Brunei Darussalam, Kemboja, Indonesia, Republik Demokratik Rakyat Laos, Malaysia, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand, Timor-Leste, dan Vietnam untuk melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah sarjana dan kedoktoran dalam bidang pertanian, perhutanan, dan sains yang berkaitan.

Pada permulaan Tahun Akademik 2017-2018 SEARCA telah memberikan sejumlah 1,633 biasiswa kepada warganegara Asia Tenggara.


KRITERIA

Pemohon mesti memenuhi semua syarat keperluan berikut:

 • Terbuka kepada warganegara anggota SEAMEO yang merupakan pekerja tetap institusi akademik atau penyelidikan atau agensi kerajaan.
 • Tidak boleh melebihi 35 (Sarjana) atau 40 tahun (PhD) pada masa permohonan.
 • Cadangan penyelidikan tesis harus memberi tumpuan kepada tema menyeluruh SEARCA pembangunan pertanian dan luar bandar yang inklusif dan mampan (ISARD). Oleh itu, bidang pengkhususan pemohon biasiswa mesti diikuti haruslah pertanian atau sains yang berkaitan, yang termasuk tetapi tidak terhad kepada mereka yang berada di bawah kelompok program berikut:
  • Sains pertanian / biologi
  • Sains Sosial
  • Ekonomi dan Agro perniagaan
  • Perhutanan dan Perikanan
  • Sains Alam Sekitar
  • Teknologi dan Kejuruteraan Pertanian

Selain itu, topik penyelidikan keutamaan mesti termasuk dalam teras strategik ISARD mengenai kemasukan sosial, kelestarian alam sekitar, dan kebimbangan silang.

MANFAAT & NILAI BIASISWA

 • Meliputi yuran pengajian dan yuran lain
 • Elaun perjalanan (tiket penerbangan balik dari negara asal untuk mengkaji pos dan pengangkutan tempatan)
 • Sokongan tesis
 • Elaun buku dan lain-lain
 • Insuran kesihatan
 • Elaun untuk makanan, penginapan dan perbelanjaan sampingan.


KAEDAH PERMOHONAN BIASISWA

Negara anggota SEAMEO (Brunei Darussalam, Kemboja, Indonesia, Lao PDR, Malaysia, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand, Timor-Leste, dan Vietnam) boleh memohon biasiswa. Permohonan boleh dikemukakan kepada mana-mana Kementerian negara pemohon berikut (Klik di sini untuk mendapatkan butiran / maklumat hubungan khusus negara):

 1. Kementerian Pendidikan
 2. Kementerian Pertanian
 3. Kementerian Perhutanan
 4. Kementerian Perikanan
 5. Kementerian Pembangunan Luar Bandar

Kementerian di mana pemohon bekerja boleh menjalankan pemeriksaan awal pemohon dan mengemukakan pencalonan mereka dan dokumen permohonan kepada Kementerian Pelajaran / Pengajian Tinggi, yang kemudiannya akan merangkumi penama-penolong Kementerian lain dalam senarai akhir calon yang dikemukakan kepada SEARCA. Kementerian-kementerian lain mungkin memilih untuk menerima permohonan dan meneruskannya, tanpa pemeriksaan awal, kepada Kementerian Pendidikan / Pengajian Tinggi. Sebagai alternatif, permohonan boleh dikemukakan terus kepada Kementerian Pendidikan / Pengajian Tinggi.

Borang permohonan dan risalah maklumat di universiti yang boleh dijadikan pengajian sarjana SEARCA boleh didapati di Kementerian ini dan boleh dimuat turun dari sini.


Tarikh akhir untuk Kementerian untuk menghantar sokongan ke SEARCA adalah 31 Julai setiap tahun.

Oleh itu, pemohon diminta untuk memeriksa dari Kementerian Pelajaran / Pengajian Tinggi masing-masing untuk tarikh penerimaan permohonan.

Maklumat lanjut mengenai biasiswa ini juga boleh di dapati di laman rasmi SEARCA di PAUTAN INI


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *