Biasiswa Shell 2023

Dapatkan notifikasi/pemberitahuan pantas info Biasiswa dengan sertai channel Telegram rasmi kami di https://t.me/biasiswa - Admin.

Biasiswa Shell 2023 – Tawaran Anugerah Program Biasiswa Shell sesi tahun 2023 kini dibuka. Jadilah yang pertama untuk memohon Biasiswa Shell hari ini juga.

biasiswa shell

Sejak penubuhan Program Biasiswa Shell Malaysia, ia telah memberi manfaat kepada lebih daripada 1500 pelajar dalam mengejar aspirasi pendidikan mereka dan telah menyediakan kemasukan unik ke dalam industri tenaga.

Biasiswa Shell Malaysia membuka peluang dunia termasuk peluang untuk melanjutkan pengajian peringkat sarjana muda di universiti peringkat global, mengambil bahagian dalam bimbingan, program-program latihan, dan selepas tamat pengajian, memulakan kerjaya yang memuaskan dengan Shell.

Permohonan Program Biasiswa Shell Malaysia dibuka setiap tahun dari 8 hingga 25 Jun 2023.


Biasiswa Shell 2023

Tawaran ini adalah untuk calon-calon yang ditaja oleh 2 peringkat pengajian A-level dan Ijazah Sarjana Muda di kolej dan universiti berprestij di dalam dan di luar negara. Ini tertakluk kepada prestasi akademik pelajar.

Kami menaja pelajar yang berhasrat untuk meneruskan pengajian tinggi dalam bidang pengajian berikut:

Kejuruteraan: Mekanikal, Awam (Sivil), Kimia, Petroleum, Elektrik & Elektronik, Alam Sekitar, Mampan
Sains: Geologi, Geosains, Geomatik, Geofizik, Sains Data
Komersial: Perniagaan & Pengurusan, Pemasaran Digital

Kelayakan

 • Kemahiran kepimpinan yang kuat dan penyertaan aktif dalam aktiviti kokurikulum seperti masyarakat dan kelab, sukan, dll.
 • Tidak memegang biasiswa / pinjaman lain
 • Pencapaian akademik yang saling meluas adalah seperti berikut:
  • Minimum 8As (A / A +) di Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ATAU
  • Gred peringkat O cemerlang di IGCSE (A * / A)
 • Sebelum membuat permohonan, pastikan anda layak bekerja di negara di mana program biasiswa ditawarkan.
 • Mesti lepasan SPM 2022 atau 2023 O-Level
 • Bersedia untuk mengikuti peringkat A di institusi asrama terpilih

* Permohonan yang berjaya akan dihantar ke Kolej Tuanku Jaafar untuk mengikuti Program A-Level
* tertakluk kepada terma & syarat tambahan


Gambaran Keseluruhan Permohonan.

Maklumat penting:

 • Calon perlu melengkapkan Langkah 2: Penilaian Dalam Talian dalam tempoh 10 hari selepas menerimanya melalui e-mel.
 • Hanya pemohon yang disenarai pendek akan diberitahu untuk maju ke langkah permohonan seterusnya.

Proses Permohonan

Langkah 1: Permohonan Dalam Talian

Permohonan dalam talian akan mengambil masa 5-10 minit. Jimatkan masa dengan menyambungkan profil LinkedIn anda ke aplikasi dalam talian anda. Sebelum memohon, pastikan anda layak bekerja di Malaysia. Pergi ke pautan berikut untuk memulakan permohonan anda:

https://shell.wd3.myworkdayjobs.com/ShellCareers/job/Kuala-Lumpur—Shell-House/Shell-Scholarship-Programme—2023—Malaysia_R123710

Langkah 2: Cubaan Kerja Maya dan Temuduga Video Atas Permintaan

Selepas anda menyerahkan permohonan anda, anda akan dijemput untuk melengkapkan Percubaan Kerja Maya. Anda boleh melengkapkan Pratonton Kerja Realistik untuk mengetahui lebih lanjut tentang Program Latihan dan Siswazah yang Dinilai Shell.

Sebaik sahaja anda melengkapkan Percubaan Kerja Maya, anda akan memulakan Temuduga Video Atas Permintaan. Anda akan mempunyai banyak masa yang anda perlukan untuk menyediakan setiap satu daripada tiga soalan, dan kemudian anda akan mempunyai dua minit untuk merekodkan jawapan anda.

Percubaan Kerja Maya dan Temuduga Video Atas Permintaan akan mengambil masa kira-kira 40 minit. Anda boleh menyimpan kemajuan (progress) anda, tetapi ia perlu diselesaikan dalam masa 7 hari selepas menerima jemputan.

Langkah 3: Penilaian Akhir & Temuduga Berasaskan Kompetensi

Pemohon untuk Program Biasiswa Shell Malaysia akan melengkapkan temu bual maya dengan Lembaga Pemegang Amanah Biasiswa mengenai soalan berasaskan senario dan pengalaman akademik dan kepimpinan anda. Ini membolehkan kami mengenali anda dengan lebih baik dan untuk anda mengenali kami dengan lebih baik.

Maklumat lanjut

Untuk info tambahan dan kemaskini terkini biasiswa shell 2023, anda boleh dapatkannya di laman rasmi melalui pautan di bawah:

PAUTAN RASMI PERMOHONAN BIASISWA SHELL 2023 DI SINI


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *