Program Geran Pertukaran Fulbright Tahun 2020-2021

Dapatkan notifikasi/pemberitahuan pantas info Biasiswa dengan sertai channel Telegram rasmi kami di https://t.me/biasiswa - Admin.

Program Geran Pertukaran Fulbright Tahun 2020-2021 – Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Kuala Lumpur membuka permohonan tiga program di bawah Geran Fulbright Exchange untuk 2020-2021.

biasiswa fulbright

Kedutaan A.S. di Kuala Lumpur dengan sukacitanya berkongsi peluang Geran Pertukaran Fulbright berikut untuk 2020-2021. Program Fulbright dibiayai oleh Jabatan Negara A.S. dan ditadbir oleh Suruhanjaya Malaysia-Amerika di Pertukaran Pendidikan (MACEE) dengan kerjasama Kedutaan A.S.


Senarai Program di bawah Geran Pertukaran Fulbright 2020-2021

1. Program Scholar Fulbright Malaysia menyediakan peluang kepada ahli akademik Malaysia untuk membangun atau mengemaskini penyelidikan mereka melalui interaksi dengan rakan-rakan yang terkenal di Amerika Syarikat. Walaupun geran ini biasanya ditumpukan penyelidikan, pemohon yang bersedia menambah komponen syarahan kepada cadangan mereka amat digalakkan untuk memohon. Semua penerima akan diminta untuk membangunkan strategi untuk berkongsi budaya Malaysia dengan kumpulan sosial, sivik, dan lain-lain semasa di Amerika Syarikat.

Untuk kriteria kelayakan dan permohonan, lawati halaman program Scholars Fulbright Malaysia 2020. Tarikh akhir permohonan: 15 November 2019.

2. Program Pertukaran Profesional Fulbright Malaysia memberikan peluang kepada para profesional Malaysia di kalangan orang awam atau swasta untuk meluaskan pengalaman mereka menerusi penyelidikan, syarahan dan program pengayaan profesional lain. Geran ini dimaksudkan untuk para pengamal terlatih dan bukan pemegang biasiswa. Pentadbir, pengurus organisasi atau persatuan, wartawan, doktor, dan peguam digalakkan memohon.


Untuk kriteria kelayakan dan permohonan, lawati laman program Fulbright Malaysian Professional Exchange 2020. Tarikh akhir permohonan: 15 November 2019.

3. Program Scholar Fulbright A.S. – ASEAN Visiting Scholar menyediakan peluang untuk ahli fakulti universiti, kementerian luar negeri atau pegawai kerajaan lain, dan profesional dalam sektor pemikir swasta dan NGO lain di negara-negara ASEAN, untuk meneliti isu-isu yang menjadi prioritas kepada hubungan A.S.-ASEAN. Para cendekiawan terpilih akan pergi ke Amerika Syarikat pada semester musim bunga 2021, (Januari hingga Mei).

Untuk kriteria kelayakan dan permohonan, lawati laman program ASEAN Visiting Scholar 2020. Tarikh akhir permohonan: 13 Disember 2019.

Notis: Calon dikehendaki membuat akaun online IIE untuk melengkapkan borang permohonan dalam talian.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *