Senarai Universiti Terbaik di Dunia 2018

Dapatkan notifikasi/pemberitahuan pantas info Biasiswa dengan sertai channel Telegram rasmi kami di https://t.me/biasiswa - Admin.

Senarai Universiti Terbaik di Dunia 2018 – Lihat Senarai terkini Universiti Terbaik di Dunia tahun 2018 yang dikeluarkan oleh QS World University Rankings® 2018.

Senarai Universiti Terbaik di Dunia 2018

Hampir 1,000 universiti dari 84 buah negara di seluruh dunia dimasukkan ke dalam QS World University Rankings® 2018, memberikan anda satu-satunya sumber yang perlu anda rujuk ketika memutuskan universiti mana yang hendak dipohon. Jika anda benar-benar ingin menjadi yang terbaik, melalui artikel ini saya senaraikan 10 universiti terbaik di dunia 2018 yang perlu anda hadiri.


Jadual 2018 menyenaraikan 959 universiti teratas di dunia dan didasarkan pada pendapat lebih daripada 75,000 ahli akademik, 40,000 majikan, serta 12.3 juta kertas penyelidikan dan 75.1 juta rujukan.

Kecenderungan yang paling jelas tahun ini adalah penurunan institusi-institusi UK. Daripada 76 kedudukan, 51 telah menurunkan kedudukan dan hanya satu institusi UK menjadi lima teratas – University of Cambridge.

Penemuan Utama:

  • MIT mengekalkan kedudukan menjadi universiti berkedudukan teratas di dunia
  • UK tetap menjadi empat daripada 10 teratas di dunia. Universiti Cambridge dan Oxford menduduki tempat kelima dan keenam
  • AS mendominasi tiga teratas, dengan Stanford muncul di tempat kedua dan Harvard ketiga.

Baca juga: Biasiswa Komanwel di UK

1. Institut Teknologi Massachusetts (MIT)

MIT yang merupakan Universiti dari Amerika Syarikat telah merekodkan sebanyak enam tahun berturut-turut di kedudukan bahagian atas.

2. Universiti Stanford

Tidak ada perubahan di kedudukan nombor dua, terus menahan cabaran daripada Harvard. Stanford seri dengan MIT dalam beberapa penanda aras yang digunakan untuk menyusun kedudukan, tetapi kehilangan kedudukan kerana nisbah pelajar antarabangsa yang rendah di universiti.

3. Universiti Harvard

Pernah menduduki tempat ke-2 pada dua tahun yang lalu, Harvard kini ‘melekat’ di tempat ketiga dalam kedudukan. Universiti AS sekurang-kurangnya dapat merasakan keselesaannya daripada kedudukannya yang terbaik di dunia untuk reputasinya di kalangan ahli akademik yang dikaji untuk kedudukan ini, satu gelaran yang dipertahankan dari tahun-tahun sebelumnya.

4. Institut Teknologi California (Caltech)

Penggerak dan penggegar utama di kedudukan 10 teratas adalah Caltech, yang berjaya naik satu tangga dari kedudukan tahun lepas. Di tengah-tengah peningkatan ini adalah pelajar yang sangat baik untuk nisbah fakulti dan jumlah citation yang dihasilkan setiap fakulti.


5. Universiti Cambridge

Akhirnya! Setelah kedudukan empat teratas disapu bersih oleh universiti dari Amerika Syarikat, kita akhirnya sampai ke universiti dari negara lain. Cambridge berada di kedudukan keempat pada tahun lalu, jadi ianya tidak mengembirakan mereka dengan kejatuhan. Namun ia bukanlah berita buruk walaupun: universiti Inggeris berada di peringkat terbaik di dunia untuk reputasi majikan dan sekurang-kurangnya dapat menikmati hak-hak membanggakan di atas saingan tertentu.

6. Universiti Oxford

Masih dalam kedudukan keenam dan masih di belakang saingan terdekat iaitu Cambridge, University of Oxford masih mempunyai beberapa alasan untuk diambil kira jika mereka mahu menjadi yang terbaik di Britain. Ia mengatasi Cambridge dalam nisbah pelajar antarabangsa dan fakulti antarabangsa, maka bermungkinan mampu memperoleh kedudukan membanggakannya untuk tahun depan.

7. UCL (University College London)

Tiga universiti UK berturut-turut dalam carta dan UCL salah satu yang mengakalkan kedudukannya seperti tahun lepas. UCL mempunyai salah satu badan pelajar yang paling berkepelbagaian di dunia.

8. Imperial College London

Salah sebuah Universiti di London yang mendaki kedudukan satu tangga. Universiti ini cukup dikenali dengan pembelajaran ilmiah dan teknikal, dan begitu juga dengan sekolah perniagaannya.

9. Universiti Chicago

Tempat ke-9 ini kembali semula ke Amerika Syarikat untuk University of Chicago, peningkatan satu anak tangga dari kedudukan tahun lepas. Universiti ini mendapat skor yang sangat kuat untuk reputasi di kalangan ahli akademik.

10. ETH Zurich (Institut Teknologi Persekutuan Switzerland)

Duopoli oleh negara UK-US akhirnya dipecahkan oleh Switzerland untuk tempat ke-10 oleh ETH Zurich. Universiti ini telah jatuh dua anak tangga sejak tahun lalu dan dikecewakan oleh seorang pelajar miskin kepada nisbah fakulti, tetapi mengatasi sekurang-kurangnya salah satu universiti di atasnya dalam setiap kategori lain.

Carta Kedudukan 10 Universiti Terbaik di Dunia 2018

2018 2017 Nama Institusi Negara/ Wilayah
1 1 MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY (MIT) US
2 2 STANFORD UNIVERSITY US
3 3 HARVARD UNIVERSITY US
4 5 CALIFORNIA INSTITUTE OF TECHNOLOGY (CALTECH) US
5 4 UNIVERSITY OF CAMBRIDGE UK
6 6 UNIVERSITY OF OXFORD UK
7 7 UCL (UNIVERSITY COLLEGE LONDON) UK
8 9 IMPERIAL COLLEGE LONDON UK
9 10 UNIVERSITY OF CHICAGO US
10 8 ETH ZURICH (SWISS FEDERAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY) CH

Demikian 10 Senarai Universiti Terbaik di Dunia 2018, untuk melihat senarai penuh layari pautan ini


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *