Program Bursary Sokongan Khas Yayasan Sime Darby 2018

Dapatkan notifikasi/pemberitahuan pantas info Biasiswa dengan sertai channel Telegram rasmi kami di https://t.me/biasiswa - Admin.

Program Bursary Sokongan Khas Yayasan Sime Darby 2018 – Tawaran Program Bursary Sokongan Khas Yayasan Sime Darby sesi tahun 2018 kini dibuka untuk permohonan.

Program Bursary Sokongan Khas Yayasan Sime Darby

Yayasan Sime Darby menjemput pelajar yang layak pada tahun pertama dan pelajar yang akan memulakan program Diploma atau Sarjana Muda mereka pada September 2018 untuk memohon program ini. Program bendahari ini menawarkan bantuan kewangan kepada mereka dari latar belakang keluarga berpendapatan rendah untuk melanjutkan pendidikan mereka di institusi pengajian tempatan.

YSD percaya bahawa batasan kewangan tidak boleh menghalang sesiapa daripada mencapai matlamat akademik mereka. Oleh itu, program ini akan membolehkan pelajar yang kurang bernasib baik untuk memaksimumkan potensi penuh mereka secara akademik.


KELAYAKAN & KEPERLUAN MINIMUM

Pemohon untuk program ini mesti memenuhi syarat-syarat berikut:

 1. Warganegara Malaysia;
 2. Berumur 25 tahun ke bawah;
 3. Memperolehi minimum (5) lima kredit dalam SPM untuk pemohon Diploma;
 4. STPM / Pra-Universiti / Yayasan / Matrikulasi / Diploma / Sarjana Setempat (minimum CGPA sekurang-kurangnya 3.00) untuk pemohon Sarjana Muda;
 5. Bagi pelajar yang berterusan, CGPA terkini ialah 3.00;
 6. Jumlah pendapatan isi rumah kasar bulanan sebanyak RM4,000 dan ke bawah.

Nota penting: Calon-calon yang berminat yang berada pada tahun pertama mereka (semester 1 & semester 2) di universiti tempatan digalakkan untuk memohon.

BIDANG PENGAJIAN & UNIVERSITI YANG DITERIMA

Program Bursary Sokongan Khas Yayasan Sime Darby dibuka kepada individu yang mengikuti mana-mana bidang pengajian di mana-mana institusi akademik yang diiktiraf di Malaysia kecuali kepada:

 1. Perubatan di institusi akademik awam dan swasta tempatan;
 2. Sains kesihatan bersekutu yang berkaitan dengan institusi akademik swasta tempatan (dipilih program sains kesihatan terpilih ditawarkan dengan kerjasama Ramsay Sime Darby Healthcare College.) Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut.)


NILAI BIASISWA

Anugerah bursary ini merangkumi yuran pengajian, asrama & penginapan dan elaun buku sehingga jumlah maksimum RM25,000 setahun.

Nota: Biasiswa hanya akan membiayai perbelanjaan yang ditanggung selepas anugerah kepada penerima (iaitu selepas pelaksanaan perjanjian biasiswa).

TEMPOH BON PERKHIDMATAN

Penerima bursary tidak terikat dengan Sime Darby kerana anda tidak dikehendaki berkhidmat kepada Syarikat.

KAEDAH PERMOHONAN

 1. Permohonan adalah secara atas talian. Sila klik pautan berikut untuk memohon: KLIK DI SINI
 2. Permohonan ditutup pada 6 April 2018.


One Response
 1. Syiffa 6 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *